Τι μπορούμε όμως να κάνουμε όταν η βουλωμένη μύτη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας, δεν ξεβουλώνει με τίποτε; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με μερικά απλά κόλπα;
Οι μύτη μας βουλώνει κυρίως τον χειμώνα και αυτό γίνεται από την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κλιματιστικά ή τα άλλα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους, στα δωμάτια ή στα γραφεία όπου εργαζόμαστε.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ρινικές οδοί να ξηραίνονται και να βουλώνει η μύτη. Κάποιες φορές δε, εμφανίζεται και ρινορραγία, ακριβώς εξαιτίας της ξηρότητας και κατά συνέπεια της τραχύτητας που παρουσιάζουν στο εσωτερικό τα ρουθούνια μας.
Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε στο δωμάτιο όπου κοιμόμαστε ή εργαζόμαστε, έναν υγραντήρα. Ο υγραντήρας θα δημιουργήσει την κατάλληλη ισορροπία στην ατμόσφαιρα του δωματίου, μεταξύ ξηρότητας (που προκλήθηκε από τη ζέστη) και υγρασίας. Σχεδόν αμέσως θα νιώσουμε και τη διαφορά τόσο στον λαιμό μας, όσο και στην αναπνοή μας.
Εάν δεν είναι εφικτό να έχουμε υγραντήρα, εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μπολ με βραστό νερό επάνω στο αναμμένο καλοριφέρ. Η θερμότητα μαζί με το νερό θα δημιουργήσει υδρατμούς και η ατμόσφαιρα θα μαλακώσει. Παλαιότερα τοποθετούσαν μέσα στο μπολ φύλλα δυόσμου ή κομμάτια κανέλλας και η ατμόσφαιρα αρωματιζόταν με φυσικό τρόπο.
Παρόμοια είναι και η διαδικασία που ακολουθούμε πάνω από το μάτι της κουζίνας. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και μέσα έχουμε ρίξει φύλλα ευκαλύπτου. Στη συνέχεια βάζουμε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι μας και εισπνέουμε πάνω από την κατσαρόλα τους ατμούς. Αργά και σταθερά στην αρχή, πιο βαθιά μετά από λίγο.
Καθαρά ρουθούνια σημαίνει ευκολότερη αναπνοή. Πρέπει λοιπόν να διατηρούμε ανοικτούς τους αεραγωγούς, και να το κάνουμε σωστά και με ασφάλεια, ειδικά όταν από την ξηρασία της ατμόσφαιρας, το εσωτερικό των ρουθουνιών έχει γίνει πολύ ευαίσθητο και μπορεί εύκολα να ματώσει. Η διαδικασία είναι απλή: Με τον αντίχειρα μας κλείνουμε απαλά το ένα ρουθούνι και μετά φυσάμε ήρεμα, τις βλέννες από την άλλη πλευρά (από το ανοιχτό ρουθούνι). Το επαναλαμβάνουμε σταθερά μέχρι να νιώσουμε ότι μπορούμε να αναπνεύσουμε ευκολότερα.
Το ίδιο και ακόμη καλύτερα θα νιώσουμε εάν χρησιμοποιήσουμε φυσιολογικό ορό, σαν εκείνον που χρησιμοποιούν στα βρέφη για να καθαρίσουν τη μύτη τους. Ξαπλώνουμε και πιέζουμε την μικρή κάψουλα με τον φυσιολογικό ορό μέσα στα ρουθούνια μας. Δεν θα τα ερεθίσουμε και η ανακούφιση θα είναι ταχεία.
Για να διατηρήσουμε τα ρουθούνια μας υγρά και να μην τα αφήσουμε να ξηραθούν, μπορούμε, ανά τακτά διαστήματα να τα λιπαίνουμε με βαζελίνη. Πολύ προσεκτικά, κάθε ρουθούνι ξεχωριστά. Μια μπατονέτα εμποτισμένη σε βαζελίνη, θα βοηθήσει.
Δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε εάν η μύτη μας «ανοίξει». Η ρινορραγία είναι συχνό φαινόμενο λόγω της ξηρότητας. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τους παραδοσιακούς τρόπους (πίσω το κεφάλι για λίγη ώρα και πίεση των δαχτύλων στα ρουθούνια). Πάντως την κατάσταση θα βοηθήσει η λήψη βιταμίνης C (από ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για παράδειγμα). Τα τριχοειδή αγγεία της μύτης δυναμώνουν και οι πιθανότητες να ματώσει, μειώνονται.
Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώσουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και η μύτη μας δεν μπορεί να ξεβουλώσει παρά τις όποιες προσπάθειες που κάναμε, η χρήση κάποιου φαρμακευτικού σπρέι ή αλοιφής ή χαπιού, θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα ενημερώσουμε τον γιατρό μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τη γρίπη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για το κοινό κρυολόγημα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
για να μην σας ρίξει στο κρεβάτι η γρίπη
γρίπη: ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν
προσοχή στη γρίπη δεν είναι πάντα αθώα- χρήσιμες συμβουλές