Ποιες, όμως, είναι οι συχνότερες μορφές της πάθησης, ποιους αφορούν, και ποιοι είναι οι τρόποι μόνιμης αντιμετώπισή τους; Πως αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς και ποιο ρόλο έχει παίξει η εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλα τα παραπάνω; Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την ανάλυσή μας με τη συχνότερη μορφή κήλης, τη βουβωνοκήλη:
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η Bουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης και πρακτικά, αναφερόμαστε στην πρόπτωση μέρους ενός ενδοκοιλιακού «σπλάχνου» (συνήθως του λεπτού εντέρου), η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στο μηρό και το υπογάστριο.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Πολλές φορές, οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, ενώ τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή), την απότομη, ξαφνική ή συνεχή άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, χειρουργικές τομές, χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία.
Ποια είναι τα συμπτώματα και διάγνωση της;
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση επειδή τα τυπικά συμπτώματά της εντοπίζονται εύκολα και γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενούς.
Αποτελεσματική θεραπεία βουβωνοκήλης:
Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης γίνεται μόνο με χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κήλη να διορθωθεί, αλλά και να μην ξαναεμφανιστεί. Δυστυχώς, όλες οι τεχνικές με τη χρήση μόνο ραμμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό υποτροπής (η κήλη ξαναεμφανίζεται), γι’ αυτό έχουν εγκαταλειφθεί.
Πλέον, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις βουβωνοκήλες είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση, TEP (Totally ExaPeritoneal Procedure), με χρήση «βιοσυμβατού» πλέγματος. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά αλλά εξωπεριτοναϊκά και θεωρείται η πιό ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Η επέμβαση απαιτεί μικρές τομές (μικροτομές), οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3 – 5 χιλιοστά. Με την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου, το οποίο συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός ανατάσσει την κήλη και τοποθετεί το βιοσυμβατό πλέγμα, μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η χρήση του συγκεκριμένου πλέγματος αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%.
Τι είναι η ομφαλοκήλη;
Με τον όρο ομφαλοκήλη εννοούμε την πρόπτωση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, η οποία λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή του ομφαλού (γνήσιες ομφαλοκήλες), είτε λίγο παρακάτω από αυτόν (παρομφαλική κήλη).
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Στο γυναικείο φύλο, εμφανίζεται, συνήθως μετά τον τοκετό, ενώ στους άνδρες, μετά από άρση βάρους, επίμονο βήχα ή φτάρνισμα ή και βαριά χειρωνακτική εργασία.
Ποια είναι τα συμπτώματα και διάγνωση της;
Η ομφαλοκήλη είναι εύκολο να διαγνωστεί από εξειδικευμένο χειρουργό, διότι είναι συνήθως εμφανής, προβάλλει στον ομφαλό και αλλοιώνει το σχήμα του.
Αποτελεσματική θεραπεία ομφαλοκήλης:
Η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης γίνεται μόνο με χειρουργική θεραπεία. Πλέον, η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους κήλης, είναι η λαπαροσκοπική. Διενεργείται μικρή τομή σε πλάγιο μέρος της κοιλίας (5-10 χιλιοστά), όπου εισάγεται κάμερα (λαπαροσκόπιο) υψηλής ευκρίνειας και γίνεται επόπτευση όλης της ενδοκοιλιακής χώρας. Τοποθετείται ειδικό πλέγμα και καθηλώνεται με εδικά clipsμε στόχο την καθήλωση και την σταθεροποίηση του. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέποντας στον ασθενή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο.
Οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής:
- Σύντομος χειρουργικός χρόνος, άρα μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή.
- Μικρές τομές, οι οποίες ελαχιστοποιούν τον πόνο.
- Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
- Λιγότερο χειρουργικό stress.
- Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες.
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Τοποθέτηση του πλέγματος στη σωστή ανατομική θέση.