Μία ορμόνη που επιταχύνει την ανάρρωση από τη μέθη, μπορεί να βελτιώσει την αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης από αλκοόλ, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.
Η ορμόνη είναι γνωστή ως αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21 (FGF21) και παράγεται από το ήπαρ. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους το μεγαλύτερο έναυσμα για την έκκρισή της είναι η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς είναι απαραίτητη για:
- Να μειωθεί η επιθυμία για περισσότερο αλκοόλ
- Να προστατευθεί το ήπαρ από τις βλάβες που θα του προκαλέσει το ποτό
Είναι επίσης πιθανό οι διαφοροποιήσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της, να επηρεάζουν πόσο αλκοόλ αντέχουμε να καταναλώνουμε.
Νέα έρευνα
Οι επιστήμονες από το Τέξας ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που δεν παράγουν την ορμόνη, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο για να συνέλθουν όταν λαμβάνουν ποσότητα αιθανόλης, ικανή να τα μεθύσει. Η αιθανόλη είναι η αλκοόλη που περιέχουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
Ανακάλυψαν επίσης ότι αν χορηγήσουν την ορμόνη σε ποντίκια που την παράγουν σε φυσιολογικά επίπεδα, επιταχύνουν σημαντικά τον χρόνο της ανάρρωσής τους έπειτα από την υπερκατανάλωση αιθανόλης.
Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από το αλκοόλ, συνήλθαν στο μισό χρονικό διάστημα απ’ ό,τι φυσιολογικά χρειάζονταν. Ανέκτησαν επίσης πολύ ταχύτερα τον συντονισμό των κινήσεών τους. Μάλιστα το όφελος αυτό παρατηρήθηκε σε αρσενικά και σε θηλυκά ζώα.
«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι το ήπαρ παίζει καθοριστικό ρόλο στην διάσπαση του αλκοόλ. Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι μέσω της FGF21 στέλνει σήμα κινδύνου στον εγκέφαλο, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της μέθης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Steven Kliewer, καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern.
Διεγείρει την εγρήγορση
Με το σήμα αυτό ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγρήγορση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το τμήμα αυτό είναι ο υπομέλας τόπος (locus coeruleus – LC). Η περιοχή αυτή παράγει την ουσία νοραδρεναλίνη και συμβάλλει στον έλεγχο της αφύπνισης από τον ύπνο και της εγρήγορσης. Η νέα έρευνα έδειξε ότι στα ποντίκια η FGF21 δρα απ’ ευθείας στα νευρικά κύτταρα του υπομέλανος τόπου.
Στους ανθρώπους όμως, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την έκκριση νοραδρεναλίνης. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει μέσω της FGF21.Επομένως «η χορήγηση της ορμόνης σε έναν μεθυσμένο άνθρωπο μπορεί να τον βοηθήσει να συνέλθει», πρόσθεσε ο Dr. Kliewer.
Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό, ο Dr. Kliewer πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνεται έγχυση της ορμόνης σε όσους φθάνουν στα νοσοκομεία με οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ. Και αυτό, διότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να συνέλθουν και να συνεργαστούν καλύτερα με τους γιατρούς, ώστε να επιταχυνθεί η ανάρρωσή τους.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.
Φωτογραφία: iStock