Wolff- Parkinson-White: Τι είναι το σύνδρομο και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει
Το σύνδρομο λέγεται Wolff-Parkinson-White και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Όπως εξήγησε η νεαρή επιχειρηματίας, εξαιτίας του εκδήλωνε ταχυπαλμία που έφτανε έως τους 240-250 παλμούς το λεπτό. Είχε αρχίσει να ζαλίζεται όταν τις εκδήλωνε και τελικά χρειάσθηκε να χειρουργηθεί.
Τι είναι, όμως, το σύνδρομο και πόσο επικίνδυνο είναι; Όπως εξηγούν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, πρόκειται για μία καρδιακή διαταραχή κατά την οποία η καρδιά του ασθενούς χρησιμοποιεί ένα έξτρα «μονοπάτι» αντί για το σύνηθες, για να μεταδώσει τα ηλεκτρικά μηνύματα από τους πάνω θαλάμους της (κόλπους) στους κάτω (κοιλίες).
Όταν συμβαίνει αυτό, τα ηλεκτρικά μηνύματα μεταδίδονται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Αυτό προκαλεί ταχυπαλμία (δηλαδή αυξημένους καρδιακούς παλμούς), η οποία ιατρικώς αποκαλείται παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT).
Όταν, όμως, η καρδιά κτυπά πολύ γρήγορα, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γεμίσουν με αίμα οι θάλαμοί της, πριν τον επόμενο κτύπο της. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει αρκετό αίμα, για να τροφοδοτήσει πλήρως τα όργανα και τους ιστούς.
Οι ειδικοί της Cleveland Clinic απαντούν στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White.
Πόσο συχνό είναι;
Δεν είναι πολύ συχνό. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 1-3 ανθρώπους στους 1.000 σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να το εκδηλώσει ο οιοσδήποτε, αλλά μερικές φορές τείνει να εκδηλώνεται σε άτομα της ίδιας οικογένειας.
Τι συμπτώματα προκαλεί;
Τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White ποικίλουν. Οι περισσότεροι πάσχοντες είναι ασυμπτωματικοί. Μερικοί άλλοι αισθάνονται ενοχλήματα καθημερινά για λίγα δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες. Άλλοι έχουν συμπτώματα αρκετές φορές τον χρόνο. Οι πάσχοντες μπορεί να αναφέρουν:
- Άγχος
- Πόνο στο στήθος
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Κόπωση
- «Φτερουγίσματα» της καρδιάς (αίσθημα παλμών)
- Δύσπνοια
Επιπλέον, κάθε χρόνο το περίπου 1-2% των πασχόντων από το σύνδρομο παρουσιάζουν καρδιακή αρρυθμία (συχνά είναι η κολπική μαρμαρυγή).
Πού οφείλεται το σύνδρομο;
Η ακριβής αιτία του δεν είναι αποσαφηνισμένη. Μερικοί ασθενείς έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Οι περισσότεροι όμως την αναπτύσσουν χωρίς γνωστό λόγο.
Είναι κληρονομική νόσος;
Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί εάν οι γονείς μπορούν να περάσουν το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White στα παιδιά τους. Έχουν, όμως, βρεθεί μερικά γονίδια που σχετίζονται με αυτό και μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξή του. Οι περισσότεροι ασθενείς, πάντως, δεν έχουν γονείς που νοσούν από αυτό.
Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;
Οι ασθενείς μπορεί να τραυματισθούν εάν λιποθυμήσουν ξαφνικά και πέσουν ή προκαλέσουν ατύχημα (π.χ. με το αυτοκίνητό τους). Μερικοί παρουσιάζουν υπόταση στη διάρκεια της παροξυσμικής ταχυκαρδίας. Μία άλλη, αλλά σπάνια επιπλοκή του συνδρόμου είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Εάν έχετε ύποπτα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα προστατεύει από τις επιπλοκές, συνιστούν οι γιατροί.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο;
Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White δεν χρειάζεται πάντοτε θεραπεία. Αν ένας ασθενής δεν έχει συμπτώματα, δεν χρειάζεται να κάνει κάτι γι’ αυτό. Επιπλέον, μερικές φορές τα συμπτώματα αμβλύνονται ή υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.
Η θεραπεία συνήθως συνιστάται όταν ο ασθενής έχει συχνά επεισόδια παροξυσμικής ταχυκαρδίας που συνοδεύονται από συμπτώματα, όπως ζάλη ή λιποθυμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (καυτηριασμός του έξτρα «μονοπατιού» που προκαλεί την ταχυκαρδία). Μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα που σταθεροποιούν τον καρδιακό ρυθμό (χημική καρδιοανάταξη).
Σε σπάνιες περιπτώσεις, κυρίως όταν συνυπάρχουν και άλλα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, γίνεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Φωτογραφία: iStock