Υγιή δόντια και ενεργός άνθρακας: Ένας συνδυασμός με οφέλη, αλλά και μειονεκτήματα

  • Iatropedia newsroom
Υγιή δόντια και ενεργός άνθρακας: Ένας συνδυασμός με οφέλη, αλλά και μειονεκτήματα
Πόσο βοηθά στην πραγματικότητα το χαμόγελό μας ο ενεργός άνθρακας;

Το μυστικό για υγιή δόντια και ούλα… δεν είναι μυστικό. Στην πραγματικότητα, περιορίζεται σε μόλις τρία πράγματα: α) βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, β) οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα και γ) τακτικές επισκέψεις για καθαρισμούς.

Αυτά αρκούν, λέει ο Δρ Matthew Messina, κλινικός διευθυντής και επίκουρος καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Ohio State University.

Αλλά οι οδοντίατροι λένε πολλές φορές ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο όνομα της στοματικής υγείας. Και το μάρκετινγκ, με τις νέες τάσεις που κυκλοφορούν κατά καιρούς, παίζει κι αυτό τον ρόλο του.

Υπάρχουν, όμως, καλές και κακές συνήθειες, π.χ. σε ό,τι αφορά το βούρτσισμα:

Κακή συνήθεια: Χρήση οδοντόβουρτσας ή οδοντόκρεμας με ενεργό άνθρακα

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Επί της ουσίας, είναι μια μαύρη σκόνη από καμένο υλικό, σαν το κάρβουνο. Κατά κύριο λόγο παρασκευάζεται από ξύλο, κέλυφος καρύδας και άλλες φυσικές ουσίες που οξειδώνονται υπό ακραία ζέστη. Είναι ιδιαίτερα απορροφητικό υλικό και χρησιμοποιείται ιατρικά για την απορρόφηση και την απομάκρυνση των τοξινών.

Οι βούρτσες και οι οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη λεύκανση των δοντιών, αλλά τα οφέλη που προσφέρουν έχουν το κόστος τους.

«Το κάρβουνο είναι απίστευτα λειαντικό», τονίζει ο κ. Messina.

«Λευκαίνει τα δόντια σας τρίβοντας την εξωτερική επιφάνεια στρώμα του σμάλτου των δοντιών», εξηγεί.

Το σμάλτο είναι ο σκληρός, κρυσταλλικός ιστός που καλύπτει και προστατεύει τα δόντια σας. Κι ενώ η αφαίρεση λίγου σμάλτου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, προσωρινά, ένα πιο λαμπερό χαμόγελο, με την πάροδο του χρόνου, το σμάλτο που χάνεται θα αποδυναμώσει τα δόντια σας και μπορεί να οδηγήσει σε λεκέδες, ρωγμές, κοιλότητες και άλλα προβλήματα.

«Το σώμα δεν παράγει περισσότερο σμάλτο, οπότε ό,τι κάνουμε που το φθείρει είναι κακή ιδέα», τονίζει.

Καλή συνήθεια: Μαλακό βούρτσισμα, με μαλακή οδοντόβουρτσα

Η χρήση μιας οδοντόβουρτσας με σκληρή τρίχα και το δυνατό βούρτσισμα μπορεί επίσης να φθείρουν το σμάλτο και να οδηγήσουν σε υποχώρηση των ούλων και βλάβες στα δόντια.

«Οι άνθρωποι γενικά τείνουν να βουρτσίζουν πολύ σκληρά και αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια και τα ούλα σας», λέει η Δρ Natalie Peterson, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Αν οι τρίχες της βούρτσας ανοίγουν ή ανοίγουν ενώ βουρτσίζετε, πιέζετε πολύ δυνατά».

Αντίθετα, πρέπει να βουρτσίζετε ελαφρά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να προσπαθείτε να την κρατάτε όπως θα κάνατε με ένα στυλό, «καθώς είναι πιο δύσκολο να ασκήσετε υπερβολική πίεση κρατώντας την έτσι», είπε.

Εάν ξεχνάτε πως πρέπει να βουρτσίζετε απαλά, η αλλαγή σε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμη, καθώς πολλές ειδοποιούν αν ασκείτε υπερβολική πίεση.