Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη κλινική δοκιμή για την υπέρταση, που διεξήχθη από ερευνητές του George Institute for Global Health σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία και Ινδία, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης ενός καινοτόμου φαρμάκου για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση).
Αυτό το φάρμακο με το παρατσούκλι «τριπλό χάπι» από τους ερευνητές, συνδυάζει χαμηλές δόσεις τριών δραστικών ουσιών για την υπέρταση: telmisartan (20 ml), amlodipine (2,5 ml) και chlorthalidone (12,5 ml).
Υπέρταση: Μια σύγχρονη «μάστιγα»
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2008, περίπου 40% των ενηλίκων άνω των 25 ετών παγκοσμίως έδειξε αύξηση στην αρτηριακή του πίεση. Ο ΠΟΥ υπολογίζει επίσης ότι η υπέρταση είναι υπεύθυνη για 7,5 εκατομμύρια θανάτους ανά τον κόσμο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπέρταση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθιστώντας την προτεραιότητα στην εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Διαβάστε επίσης: Απέσυραν δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε φάρμακα για την πίεση – Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!
Κανονικά, τα άτομα με υπέρταση αρχίζουν να παίρνουν φάρμακο για την πίεση σε χαμηλές δόσεις, αλλά σχεδόν ποτέ αυτό δεν είναι αρκετό. Κατά κανόνα τους συνταγογραφούνται ολοένα και υψηλότερες δόσεις και περισσότερα φάρμακα υπέρτασης.
Σύμφωνα με μία εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, την δρ. Ruth Webster, «Οι ασθενείς επιστρέφουν συχνά στο γιατρό για να δουν αν πληρούν τους στόχους τους με πολλαπλές επισκέψεις που απαιτούνται για να προσαρμόσουν τις θεραπείες και τη δοσολογία τους […] Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι δεν είναι μόνο χρονοβόρα και αναποτελεσματική, αλλά είναι και κοστοβόρα, ενώ και πολλοί γιατροί και ασθενείς την βρίσκουν πολύ περίπλοκη και συχνά δεν τηρούν την διαδικασία […] Έτσι καταλήξαμε στο ‘τριπλό χάπι’, το οποίο συνδυάζει σταθερές χαμηλές δόσεις τριών ήδη υπαρχόντων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υπέρτασης».
Υπέρταση: Το «τριπλό χάπι» έναντι της παραδοσιακής θεραπείας
Η κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του νέου συνδυασμού χαπιών πραγματοποιήθηκε στη Σρι Λάνκα. Συμμετείχαν 700 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη και με μέση αρτηριακή πίεση στα 154/90 mm Hg, νούμερο που είναι χαρακτηριστικό σημάδι υπέρτασης. Από όλους τους συμμετέχοντες, κάποιοι έλαβαν το τριπλό χάπι, ενώ άλλοι συνέχισαν να ακολουθούν τη συνηθισμένη θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών τους.
Σε αντίθεση με εκείνους που ακολούθησαν την παραδοσιακή θεραπεία για την υπέρταση, η πλειοψηφία όσων έλαβαν το συνδυαστικό τριπλό χάπι μείωσε αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, φθάνοντας στην επιθυμητή πίεση των 140/90 mm Hg ή κάτω.
Ο στόχος για άτομα με διαβήτη ή νεφροπάθεια είναι τα 130/80 mm Hg, την οποία πολλοί συμμετέχοντες που έλαβαν το τριπλό χάπι κατάφεραν να πετύχουν. Πιο συγκεκριμένα, το 70% των ατόμων που πήραν το τριπλό χάπι πέτυχαν τον στόχο για την πίεση, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων που συνέχισαν την παραδοσιακή θεραπεία υπέρτασης.
Διαβάστε επίσης: Πίεση αίματος: Φυσιολογικές τιμές και τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση
Στην σχετική έκθεση της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, οι συγγραφείς εξηγούν ότι μετά από 6 μήνες από την έναρξη της δοκιμής, το 83% των συμμετεχόντων που είχε αρχίσει θεραπεία με το τριπλό χάπι εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θεραπεία.
Αντίθετα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αρχικά την παραδοσιακή θεραπεία, είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν (πάλι) φαρμακευτική αγωγή και να προσαρμόσουν εκ νέου την δοσολογία τους μετά από 6 μήνες.
«Η μελέτη αυτή έχει παγκόσμια σημασία»
Οι ερευνητές του George Institute πιστεύουν ότι το ‘τριπλό χάπι’ τους θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην τρέχουσα θεραπεία για την υπέρταση.
Αυτήν τη στιγμή οι επιστήμονες εξετάζουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του συνδυαστικού αυτού φαρμάκου για διάφορες χώρες και μελετούν τρόπους προκειμένου να το καταστήσουν προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. «Η μελέτη αυτή έχει παγκόσμια σημασία», λέει η εκ των συγγραφέων της μελέτης, καθηγήτρια Anushka Patel.
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε την καθηγήτρια Patel να εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί το ‘τριπλό χάπι’: