Iatropedia

Ύπνος: Αναπληρώστε τις χαμένες ώρες τα Σαββατοκύριακα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Portrait of a woman sleeping on a bed by the window. Day useful relaxing sleep.

Οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας τις καθημερινές, αλλά υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε το πρόγραμμα που κοιμόμαστε.

Ο παραπάνω ύπνος τα σαββατοκύριακα, σε σχέση με τις καθημερινές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%, δείχνει νέα μελέτη.

Αν στερείστε ύπνο τις καθημερινές, μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορείτε να αναπληρώστε τις χαμένες ώρες το σαββατοκύριακο για να αποκομίσετε τα οφέλη του ύπνου για την υγεία σας.

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2024, δείχνει ότι οι άνθρωποι των οποίων ο «χαμένος» ύπνος αναπληρώνεται τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά το ένα πέμπτο.

«Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Yanjun Song του State Key Laboratory of Infectious Disease, Fuwai Hospital, στην Κίνα. «Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που βιώνουν τακτικά ανεπαρκή ύπνο τις καθημερινές».

Δείτε επίσης: 5 στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Τι έδειξε η έρευνα

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από 90.903 άτομα από το UK Biobank και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν 14 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αναπλήρωναν τον χαμένο ύπνο τους, για παράδειγμα το μεσημέρι, είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο τις καθημερινές. Επίσης, τα άτομα με καθημερινή στέρηση ύπνου που όμως κοιμόντουσαν λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στη σύγχρονη κοινωνία που υποφέρει από στέρηση ύπνου, όσοι κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από εκείνους που κοιμούνται λιγότερο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν υπογραμμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο παραπάνω ύπνος το σαββατοκύριακο στην υγεία. Μια μελέτη του 2023, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, έδειξε ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να καταστρέψει το έντερο και να διαταράξει τους φυσιολογικούς κιρκάδιους ρυθμούς.

Δείτε επίσης: Νερό με λεμόνι: Τα οφέλη για την υγεία μας αν πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί

Φωτογραφία iStock