Ύπνος: «Έξυπνες» πιτζάμες δείχνουν πόσο καλά κοιμάστε
Οι πιτζάμες που φοράτε στο κρεβάτι μπορεί μια μέρα να δείχνουν αν ο ύπνος σας είναι ποιοτικός.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ, δημιούργησαν βαμβακερές πιτζάμες οι οποίες καταγράφουν την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και τις κινήσεις του σώματος.
Οι πιτζάμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταγραφεί η ποιότητα του ύπνου. Και αυτό, διότι αποκαλύπτουν επίσης πόση ώρα περνά κανείς στο στάδιο REM του ύπνου ή αν αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα εν όσω κοιμάται.
Το στάδιο REM του ύπνου είναι η φάση του κατά την οποία εδραιώνονται οι αναμνήσεις. Όσον αφορά την αναπνοή, η παροδική διακοπή της πολλές φορές στη διάρκεια του ύπνου σηματοδοτεί την υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια είναι μία πολύ συχνή διαταραχή, που ταράζει τον ύπνο και σχετίζεται με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, διαβήτης κ.λπ.).
Οι επιστήμονες από τη Μασαχουσέτη παρουσίασαν τις πιτζάμες τους στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Πέντε αισθητήρες
Όπως εξήγησαν, στην εσωτερική πλευρά του υφάσματος είναι ραμμένοι πέντε αισθητήρες, οι οποίοι μοιάζουν με «μπαλώματα». Οι τέσσερις από αυτούς είναι σε διάφορα σημεία της πιτζάμας και καταγράφουν συνεχώς τις πιέσεις που ασκούνται στο σώμα (π.χ. από το στρώμα). Με αυτό τον τρόπο, καταγράφουν την στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου.
Ο πέμπτος αισθητήρας, που είναι ραμμένος εσωτερικά στο στήθος, καταγράφει τις απότομες αλλαγές στις πιέσεις που προέρχονται από τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή.
Οι αισθητήρες συνδέονται με καλώδια που είναι επενδυμένα με λεπτό στρώμα αργύρου. Τα καλώδια αυτά είναι ραμμένα στις ραφές της πιτζάμας και έτσι είναι αόρατα.
Τα μηνύματα που συλλέγουν τα καλώδια από τους πέντε αισθητήρες αποστέλλονται σε ένα μικροσκοπικό κύκλωμα που μοιάζει με ένα κοινό κουμπί πιτζάμας. Το «κουμπί» είναι εφοδιασμένο με έναν αναμεταδότη που λειτουργεί με τεχνολογία bluetooth. Ο αναμεταδότης αποστέλλει ασύρματα τις πληροφορίες σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να αναλυθούν.
Σε δύο χρόνια
Η πιτζάμα, που πλένεται στο πλυντήριο, είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε 35 εθελοντές. Οι ερευνητές συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για να βεβαιωθούν ότι οι αισθητήρες τους παρέχουν αξιόπιστα δεδομένα για κάθε μεγέθους ανθρώπους.
Οι αισθητήρες δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί για τη διάγνωση προβλημάτων υγείας. Ωστόσο ο απώτερος στόχος είναι να αντικαταστήσουν τις μελέτες του ύπνου στο εργαστήριο. Κατ’ αυτές, οι ασθενείς πρέπει να κοιμούνται ένα βράδυ σε ειδικό εργαστήριο του νοσοκομείου, συνδεδεμένοι με διάφορα μηχανήματα.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Dr Trisha L. Andrew, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο, ελπίζουν ότι οι πιτζάμες τους θα είναι έτοιμες για ευρεία διάθεση μέσα σε 2 χρόνια. Και υπολογίζουν το κόστος τους σε 100-200 δολάρια (89-178 ευρώ).
Ο ύπνος αποτελεί «φάρμακο» για τον οργανισμό. Στη διάρκειά του επιδιορθώνονται οι μικροβλάβες που υφίσταται το σώμα απ’ ό,τι κάνουμε την ημέρα. Αναπληρώνονται επίσης οι δυνάμεις του οργανισμού. Και ο εγκέφαλος αξιολογεί τις νέες πληροφορίες που έχει λάβει. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζει εκείνες που θα αποθηκεύσει ως νέες αναμνήσεις από εκείνες που θα διαγράψει.
Δυστυχώς, ο ύπνος είναι ταραγμένος για πάρα πολλούς ανθρώπους, που βιώνουν σοβαρές συνέπειες από την έλλειψη ή/και από τις διαταραχές του.