Iatropedia

Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να γεράσουμε με λιγότερα προβλήματα υγείας

Close up shot of a beautiful cheerful senior woman getting up in the morning and taking off a sleeping mask. She is smiling and looking away.

Όλοι θέλουμε να γεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας και ο καλός ύπνος φαίνεται πως είναι το «κλειδί» για να το πετύχουμε.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο ύπνος για περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην υγιή γήρανση.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, συμμετείχαν 3.306 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, των οποίων οι συνήθειες ύπνου καταγράφηκαν το 2011, το 2013 και το 2015, ενώ ακολούθησε έλεγχος υγείας πέντε χρόνια αργότερα.

Τα δεδομένα, που αναλύθηκαν από μια ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα, έδειξαν ότι όσοι κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα τείνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη υγεία αργότερα στη ζωή τους.

«Η επιτυχής γήρανση ορίζεται ως απαλλαγμένη από σημαντικές χρόνιες ασθένειες, χωρίς σωματική αναπηρία, υψηλή γνωστική λειτουργία, καλή ψυχική υγεία και ενεργό ενασχόληση με τη ζωή», εξηγούν οι ερευνητές.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, μόνο 455 άτομα (13,8%) είχαν όλα τα παραπάνω κριτήρια υγιούς γήρανσης. Ο ύπνος των 307 από αυτών (περίπου τα δύο τρίτα) ήταν σταθερός για περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα.

Δείτε επίσης: Ο ανεπαρκής ύπνος στα 40 γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου είχαν 36% χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Η ομάδα έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ και το φύλο στην ανάλυσή της, αν και η φύση της μελέτης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Αυτό που προσφέρει είναι περισσότερες αποδείξεις για τη σημασία που έχει ο ύπνος και η ποιότητά του στη συνολική υγεία.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου, καθώς και τα μοτίβα αύξησης και μείωσης της διάρκειας του ύπνου, δεν είναι απλές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά αναδεικνύονται ως βασικοί δείκτες των εμποδίων στην επιδίωξη της επιτυχούς γήρανσης», τονίζουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία iStock