Ο ύπνος μας δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά για πολλούς από εμάς αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα, που έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικοι κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα – και άλλοι τόσοι, λιγότερο το καλοκαίρι.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) σε 2.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 18 ετών. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 34% κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα, έναντι του μόλις 10% που λένε ότι κοιμούνται λιγότερο.
Διαβάστε ακόμα Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά
Τα ποσοστά αυτά είναι αντίστροφα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κοιμούνται λιγότερο κατά τους θερινούς μήνες, ενώ το 9% είπαν ότι κοιμούνται περισσότερο.
«Οι μικρές μέρες του χειμώνα δημιουργούν την ιδανική, φυσική ευκαιρία για να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον ύπνο», δήλωσε η πρόεδρος της AASM Dr Kelly Garden. «Ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την ψυχοσωματική υγεία, τις επιδόσεις και την ασφάλεια».
Διαβάστε ακόμα Μεσημεριανός ύπνος: Τι ώρα πρέπει να κοιμόμαστε και για πόσο
Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες είναι λίγο πιθανότερο από τους άνδρες να… πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα ήταν 35%, έναντι 33% των ανδρών.
Πρωταθλητές του χειμερινού ύπνου αναδείχτηκαν οι νέοι ηλικίας 23-38 ετών, το 38% εκ των οποίων δήλωσαν ότι κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα (το 72%) των ηλικιωμένων είπαν πως είναι άνθρωποι της συνήθειας: χειμώνα-καλοκαίρι κοιμούνται το ίδιο. Μόλις το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερες ώρες στον ύπνο τον χειμώνα.
Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας
Δοθείσης της ευκαιρίας, η AASM παρέχει μερικές συμβουλές για να είναι ποιοτικός και ήσυχος ο ύπνος μας το βράδυ, ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου:
- Ορίστε μία ώρα ύπνου που θα τηρείτε καθημερινά και θα σας επιτρέπει να κοιμάστε αρκετές ώρες.
- Να αποφεύγετε τα ψηφιακά μέσα και τα ηλεκτρονικά μία ώρα πριν μπείτε για ύπνο. Να τα έχετε απενεργοποιημένα στη διάρκεια της νύκτας.
- Να αποφεύγετε τον καφέ και το αλκοόλ τις ώρες πριν μπείτε για ύπνο.
- Να χαλαρώνετε πριν μπείτε στο κρεβάτι κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, πίνοντας τσάι, διαβάζοντας ή κάνοντας διαλογισμό.
- Φροντίστε να είναι άνετο το υπνοδωμάτιό σας. Πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό και λίγο δροσερό.
- Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, συμβουλευθείτε έναν ειδικό.