Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για καλή υγεία αλλά αν θέλετε να είναι ποιοτικός και επαρκής, καλό είναι να γυμνάζεστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συνιστά διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σε πολυετή μελέτη που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές ύπνου, όπως δυσκολίες στο να αποκοιμηθούν και πολύ πρώιμη έγερση.
Οι εθελοντές της μελέτης γυμνάζονταν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η άσκηση τους ωφελούσε εξίσου όλους.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο διαταραγμένος ύπνος είναι συχνός στον γενικό πληθυσμό. Έχει όμως σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Οι χρόνιες διαταραχές του σχετίζονται με:
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Τη μεταβολική δυσλειτουργία
- Ψυχιατρικές διαταραχές
- Αυξημένη θνησιμότητα
Η νέα μελέτη
Για να εξετάσουν πως μπορεί να επηρεάζεται ο ύπνος από την άσκηση, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 4.339 εθελοντές. Το 48% ήσαν άνδρες. Η ηλικία τους ήταν από 45 ετών και πάνω. Η διάρκεια της εβδομαδιαίας άσκησης για όσους γυμνάζονταν συστηματικά ήταν από 1 ώρα και πάνω.
Στη διάρκεια μιας 10ετίας συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για:
- Την φυσική δραστηριότητα
- Τα συμπτώματα αϋπνίας
- Τη διάρκεια του ύπνου
- Την υπνηλία τους την ημέρα
Αναλόγως με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους, οι ερευνητές τους ταξινόμησαν σε τέσσερις κατηγορίες. Άλλοι από αυτούς εξ αρχής γυμνάζονταν ή διήγαγαν καθιστική ζωή και δεν άλλαξαν συνήθειες. Και άλλοι είτε άρχισαν στην πορεία της μελέτης να γυμνάζονται, είτε εγκατέλειψαν την άσκηση.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο ύπνος ήταν πολύ καλύτερος ποιοτικά και πιο επαρκής στους εθελοντές που γυμνάζονταν. Ειδικότερα, είχαν:
- 40% λιγότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν
- 29% λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται πολύ λίγο (κάτω από 6 ώρες κάθε βράδυ)
- 52% λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται πάρα πολύ (9 ή περισσότερες ώρες)
Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές που διήγαγαν καθιστική ζωή πάνω από το 15% δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν. Το σχεδόν 32% αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη διατήρηση του ύπνου και το 18% ξυπνούσαν πολύ νωρίς το πρωί.
Ωστόσο απ’ όσους γυμνάζονταν εξ αρχής και δεν σταμάτησαν την άσκηση, μόνο το 8% δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν. Επιπλέον, το 28% δυσκολεύονταν να διατηρήσουν τον ύπνο τους και μόνο το 13% ξυπνούσαν πολύ νωρίς το πρωί.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως από τους εθελοντές που δεν γυμνάζονταν, το 36% κοιμόντουσαν πολύ λίγο (6 ώρες ή λιγότερο). Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους γυμνάζονταν ήταν 27%.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ο ύπνος επηρεάζεται σημαντικά από την φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσον για την βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειάς του, λένε οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock