Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου
Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα πριν από 1,5 χρόνο. Τι είναι όμως αυτή η μάσκα και για ποιον λόγο την φοράει;
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Κέντρο Εγκαυμάτων Ενηλίκων & Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Regions Hospital, στην Μινεσότα, η μάσκα αυτή χρησιμοποιείται στους ασθενείς με εγκαύματα, όταν το δέρμα τους αρχίζει να επουλώνεται.
Η επούλωση του δέρματος οδηγεί στη δημιουργία ουλών, οι οποίες αποτελούνται από ανελαστικό ιστό (ουλώδης ιστός). Αν οι ουλές αφεθούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, θα παραμορφώσουν το δέρμα και θα το κάνουν άκαμπτο. Η μάσκα τις εμποδίζει, καθώς πιέζει το δέρμα και το διατηρεί ελαστικό και επίπεδο κατά τη φάση ανάπτυξης των ουλών. Έτσι, μειώνει το σχηματισμό τους στο ελάχιστο δυνατό.
Για να είναι όμως αποτελεσματική, η μάσκα πρέπει να ασκεί ισχυρή πίεση στα κατάλληλα σημεία. Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να τη φορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι ασθενείς την φορούν καθημερινά επί ώρες (φτάνουν τις 18-20) και επί 8 μήνες έως 2 χρόνια.
Οι υπετροφικές ουλές
Οι υπερτροφικές ουλές που προκαλούν τα εγκαύματα στο πρόσωπο μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις και στην ευεξία των ασθενών, αναφέρουν ειδικοί από το Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.
Σε ανασκόπηση που δημοσίευσαν το 2019, σημειώνουν ότι η άσκηση εξωτερικής πιέσεως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση αυτών των ουλών. Οι πρώτες μάσκες που εφαρμόστηκαν τον περασμένο αιώνα αποτελούνταν από ελαστικές ίνες, αλλά η πίεση που ασκούσαν ήταν ανεπαρκής. Τη δεκαετία του ’80 εισήχθησαν άκαμπτες, διαφανείς πλαστικές μάσκες, οι οποίες εν πολλοίς χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας.
Φυσικά στο μεσοδιάστημα έχουν υποστεί πολλές βελτιώσεις. Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν είναι τυποποιημένες, αλλά ειδικά κατασκευασμένες για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται από τρισδιάστατους (3D) εκτυπωτές.
Σταδιακή τροποποίηση
Η μάσκα που φορά ο ασθενής είναι διαφανής για να ελέγχει ο γιατρός την αποτελεσματικότητά της, γράφουν οι γιατροί του Regions Hospital. Με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να την τροποποιούν κατάλληλα, με τη χρήση θερμότητας, ώστε να αυξάνεται η πίεση στα επιθυμητά σημεία. Καθώς όμως το δέρμα ωριμάζει, απαιτούνται ολοένα λιγότερες τροποποιήσεις.
Κατ’ ανάλογο τρόπο ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί ειδικό κολάρο από θερμοπλαστικό υλικό για τυχόν εγκαύματα στον λαιμό του. Το κολάρο αυτό επίσης συμβάλλει στην επούλωση με όσο το δυνατόν λιγότερες ουλές.
Η μάσκα της Ιωάννας
Για την μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου είχε μιλήσει στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο η γιατρός της κυρία Μαρία Καλοφώνου, διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
«Αυτή η μάσκα είναι μια μάσκα κατασκευασμένη ειδικά για την Ιωάννα. Πιέζει τις ουλές, ώστε να μην γίνουν υπερτροφικές και να μην φουσκώσουν πολύ. Δίνει μια κατεύθυνση στις ίνες κολλαγόνου πιέζοντάς τες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο και να μειωθούν οι ουλές. Να γίνει δηλαδή πιο μαλακό το δέρμα και να έχει δυνατότητες καλύτερης κίνησης, γιατί τα εγκαύματα αφήνουν ουλές οι οποίες είναι άσχημες, φουσκώνουν και τραβούν το πρόσωπο σε διάφορες κατευθύνσεις», είχε εξηγήσει.
Kαι συμπλήρωσε: «Την φορά αρκετές ώρες την ημέρα, όσες περισσότερες αντέχει. Αυτή είναι μια ανελαστική μάσκα, όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολα ανεκτή. Η Ιωάννα έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή. Την φορά πολλές ώρες, της έχουμε εξηγήσει ότι όσο περισσότερο την φοράει, τόσο καλύτερα. Την έχουμε αλλάξει αρκετές φορές αυτή τη μάσκα, έτσι ώστε να διορθώνουμε σημεία που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Η Ιωάννα είναι πάντα εκεί, στα ραντεβού της. Προσπαθεί, δίνει την άποψή της, βοηθάει στις διορθώσεις, συμμετέχει πάρα πολύ».