Υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων αρθρίτιδας σε ασθενείς με ψωρίαση καταγράφει διεθνής μελέτη

  • Iatropedia newsroom
ψωρίαση, χέρια, άντρας
Εκτιμάται πως έως και 1 στους 3 ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξει κάποια στιγμή ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις και στους τένοντες

Υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων αρθρίτιδας στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση καταγράφουν τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη, καταγράφεται υψηλή επιβάρυνση σε 712 από τους 3.000 ασθενείς που συμμετέχουν συνολικά μέχρι στιγμής στη μελέτη, ήτοι περίπου στο 25% του συνόλου.

Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει ότι έως και 1 στους 3 ασθενείς με ψωρίαση θα αναπτύξει κάποια στιγμή ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις και στους τένοντες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Laura Cotes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ηγείται της μελέτης, «προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς με ψωρίαση είναι πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα στις αρθρώσεις».

«Η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τρόπους για να αποτρέψουμε την εμφάνιση αρθρίτιδας, προσφέροντας πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες ή με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση ή η διαχείριση του στρες», πρόσθεσε.

Η διαδικτυακή μελέτη, που ονομάζεται HIPPOCRATES Prospective Observational Study (HPOS), παρακολουθεί άτομα με ψωρίαση για μια περίοδο τριών ετών για να δει ποιοι αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια online και στέλνουν μικρά δείγματα αίματος μέσω προπληρωμένης αποστολής.

Μετά την έναρξη της μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2023, η μελέτη άνοιξε για συμμετοχές και στην Ιρλανδία τον Αύγουστο του 2023, στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024 και στην Πορτογαλία τον Απρίλιο του 2024.

Η επιστημονική ομάδα της Οξφόρδης εργάζεται, επίσης, για να ανοίξει και σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες με απώτερο στόχο να συμπεριλάβει 25.000 άτομα με ψωρίαση.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με ψωρίαση θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αρθρίτιδα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία», τονίζει, αναφερόμενη στους στόχους της μελέτης, η καθηγήτρια Ann Barton από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος

Μυοκαρδιοπάθεια: Η κύρια αιτία αιφνίδιου θανάτου κάτω των 35 ετών – Πώς γίνεται η διάγνωση

Καύσωνας: Οδηγός επιβίωσης για γυναίκες σε εμμηνόπαυση που έχουν εξάψεις