Iatropedia

Ζαλάδες: Πού οφείλονται και τι μπορείτε να κάνετε

Ζαλάδες είναι το αίσθημα της δυσκολίας ισορροπίας.

Οι ζαλάδες επηρεάζουν τα αισθητήρια όργανα, ειδικά τα μάτια και τα αυτιά, οπότε μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μέχρι και λιποθυμία. Η ζαλάδα δεν αποτελεί από μόνη της μια ασθένεια, αλλά μάλλον είναι σύμπτωμα διαφόρων άλλων διαταραχών.

Οι ζαλάδες είναι κάτι κοινό και η υποκείμενη αιτία τους συνήθως δεν είναι σοβαρή. Η περιστασιακή ζάλη δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Ωστόσο, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε επανειλημμένα επεισόδια με ζαλάδες χωρίς προφανή λόγο, ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ζαλάδες: Πού μπορεί να οφείλονται

Οι πιο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν την ημικρανία, κάποια φαρμακευτική αγωγή και την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ένα πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί, όπου ρυθμίζεται η ισορροπία του σώματος.

Οι ζαλάδες είναι συχνά αποτέλεσμα και ιλίγγων, ενώ και τα δύο μπορεί να οφείλονται στη νόσο Meniere. Αυτό προκαλεί την συσσώρευση υγρού στο αυτί και συνοδεύεται από απώλεια ακοής και εμβοές.

Κάποιες άλλες πιθανές αιτίες για τις ζαλάδες περιλαμβάνουν:

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ζαλάδες μπορεί να οφείλονται σε πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό επεισόδιο, κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, ή άλλη διαταραχή του εγκεφάλου.

Τι μπορείτε να κάνετε για τις ζαλάδες

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές εάν έχετε επαναλαμβανόμενες περιόδους με ζαλάδες:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, εάν ανησυχείτε για το πόσο συχνές και έντονες είναι οι ζαλάδες σας.

Πηγή: https://www.healthline.com